Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Az édesség története képes leírás - Marcipán.tlap.hu
részletek »

Az édesség története - Marcipán.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: marcipan.tlap.hu » Az édesség története
Keresés
Találatok száma - 8 db
A legenda

A legenda

Lübeckben, az ősi hanza-kikötővárosban éppen dugig teli volt vendégekkel a több mint kétszáz éves Niederegger-cukrászda. Lehet itt vagy ezerféle marcipán figura és marcipános sütemény között válogatni. De üres asztal, szék egy se volt, amikor egy késő őszi kora délután benyitottam a tradicionális műintézetbe. Kedves, idősebb házaspár üldögélt az egyik asztalnál és magukhoz invitáltak, majd az elegáns, szikár, őszhajú úr (mintha csak Thomas Mann valamelyik regényéből lépett volna elő, lehet, hogy konzul volt!) az iránt érdeklődött, hogy érdekel-e a marcipán eredetének a története? De még mennyire - mondtam készségesen és az úr ugyanolyan szolgálatkészen már mesélte is a romantikus történetet.

A marcipán-legenda - Niederegger-cukrászda

A marcipán-legenda - Niederegger-cukrászda

Lübeckben, az ősi hanza-kikötővárosban éppen dugig teli volt vendégekkel a több mint kétszáz éves Niederegger-cukrászda. Lehet itt vagy ezerféle marcipán figura és marcipános sütemény között válogatni. De üres asztal, szék egy se volt, amikor egy késő őszi koradélután benyitottam a tradicionális műintézetbe. Kedves, idősebb házaspár üldögélt az egyik asztalnál és magukhoz invitáltak, majd az elegáns, szikár, őszhajú úr (mintha csak Thomas Mann valamelyik regényéből lépett volna elő, lehet, hogy konzul volt!) az iránt érdeklődött, hogy érdekel-e a marcipán eredetének a története? ... A legenda szerint az olaszoknak köszönhetjük a marcipánt, maga a szó állítólag Velence védőszentjének, Szent Márknak a nevéből származik. A mese úgy szól, hogy a gondolázó cukrászmesterek művészi módon készítették az édességet, aminek akkoriban vallási szerepe is volt: a templomban osztogatták, hogy megóvja fogyasztóit a rossztól. Az ördögűző desszertet az Aragóniai Beatrix kíséretében Magyarországra települő szakácsok honosították meg hazánkban. Mátyás, az igazságos esküvői asztalán - a regék szerint - egy marcipánból készült sakk-készlet is helyet kapott ...

A velencei csoda

A velencei csoda

A hetvenes években még fruttiból gyúrták a háziasszonyok a szülinapi tortára szánt virágdíszek szirmait és leveleit. Szép volt, színes, kicsit rágós és szabálytalan, de mindannyian szerettük. Ma már egész más világot élünk. Az áruházak polcain tömegesen sorakoznak a torta- és süteménydíszítő elemek: cukrok, masszák, zselék, habok, fixálók, tortadarák és tucatnyi marcipántömb - különböző ízekben. A színes tömbök könnyen kezelhetőek, akárcsak a gyurma. Készíthetünk belőlük figurákat, betűket, egyszerű formákat, vagy lappá nyújtva egész tortákat vonhatunk be velük.

A Wikipédiából

A Wikipédiából

A marcipán cukrászipari alapanyag, általában egy rész pirított, hámozott édes mandulából és egy rész őrölt cukorból vízzel sziruposra főzött massza. Pár szem keserűmandula hozzáadásával pedig létrejön a marcipán sajátos íze. A marcipán massza lehet egyszeres, kétszeres, háromszoros, ahol ez a jelző a mandula és a cukor arányát jelenti. Az egyszeres marcipánban fele-fele a mandula és a cukor aránya. Minél nagyobb a szám, annál több benne a cukor. Ősét már az ókorban a perzsák is ismerték, ez az ősi marcipán azonban még mandulával és mézzel dúsított olívaolajból készült, pár csepp rózsaolajjal illatosítva. A keresztes háborúk hatására lovagokon és kereskedőkön keresztül eljutott Spanyolországba, Portugáliába, Velencébe, ahol eleinte csak az uralkodók asztalán volt található, mert az elkészítéséhez még nem volt elegendő cukor. Miután Kolumbusz Kristóf felfedezte Amerikát, az Újvilág terményei átkerültek Európába is, köztük a cukornád is. Ennek következtében az európai cukrászat fellendült, s vele a marcipángyártás is, amit eleinte még csak patikában lehetett kapni. A marcipán neve legnagyobb valószínűséggel a spanyolországi al-Andalus területén beszélt arab nyelvből származik a középkorból, amikor még a félsziget középső és déli részén több kultúra és népcsoport élt együtt. ..

Budai Gerbeaud

Budai Gerbeaud

Az első Auguszt cukrászda 1870-ben nyílt a mai Dózsa György téren, majd az alapító 1881-es halála után az özvegy vezette a családi vállalkozást, amelyet 1901-ben fia, Auguszt József vett át. Ő nyitotta meg 1907-ben a Krisztina téri főüzletet, ahol a selyemtapéták, velencei csillárok, vörös márvány lapú mahagóni bútorok között fogyaszthatta a közönség a finom teákat, süteményeket, drazsékat, pralinékat, csokoládékat, a télen is árusított fagylaltokat. A Hidegkúti úton nyitott, japánkerttel ellátott teraszos Auguszt Pavilon Budapest kedvelt uzsonnázó-vacsorázó helye volt a nyári szezonban a húszas-harmincas években.

Hogyan került hazánkba?

Hogyan került hazánkba?

A legenda szerint Magyarországon - Aragóniai Beatrix kíséretében érkezett - itáliai, nápolyi szakácsok honosították meg a marcipánt. Mátyás király és Beatrix lakodalmán a számtalan finomság között ugyanis egy marcipánból készült sakk-készlet örvendeztette meg a vendégsereget. Állítólag maga a marcipán elnevezés is olasz eredetű. Velence védőszentjének, Szent Márknak a nevéből származik, akinek városában a mesterek művészi módon készítették. Kezdetben a marcipánnak vallási szerepe is volt. Szent Márk napján a templomban osztogatták a hívőknek, hogy az megóvja fogyasztóit a rossztól.

Pataki cukrászda - A marcipán Magyarországon

Pataki cukrászda - A marcipán Magyarországon

A legenda szerint hazánkban Aragóniai Beatrix kíséretében érkezett itáliai, nápolyi szakácsok honosították meg a marcipánt. Mátyás király és Beatrix lakodalmán a számtalan finomság között ugyanis egy marcipánból készült sakk készlet örvendeztette meg a vendégsereget. Állítólag maga a marcipán elnevezése is olasz eredetű. Velence védőszentjének, Szent Márknak a nevéből származik, akinek városában a mesterek művészi módon készítették. Sőt, kezdetben a marcipánnak vallási szerepe is volt. Szent Márk napján a templomban osztogatták a hívőknek, hogy az megóvja fogyasztóit a rossztól. A marcipán készítéséről csak későbbi forrásokból szerezhetünk tudomást. I. Apafi Mihály erdélyi fejedelem felesége, Bornemissza Anna 1680-ból származó szakácskönyve szerint a marcipán többféle módon is készíthető. A könyv összeállítója, Keszei János alapanyagként nem csak mandulát ajánl, hanem diót, sőt fejérmogyorót is. Érdekes módon szakácskönyvében a csemege neve többféle formában is előfordul. Nevezi marcapántnak, marcepannak és marcephantnak is. Kugler Géza híressé vált, Nagy háziczukrászat című könyve szerint a marcipánt Szent Márton-kenyérnek és marcafánknak is nevezték. Száz esztendővel ezelőtt még nem volt szakácskönyv marcipán nélkül, és népszerűsége azóta is töretlennek mondható. Érdekli, hogy hogyan is készül a marcipán? A marcipán magas élvezeti értékű, kedvelt csemege ...

Szamos Marcipán Likőr - Macipán, ahogy eddig nem kóstolta

Szamos Marcipán Likőr - Macipán, ahogy eddig nem kóstolta

A mai szóhasználattal likőrnek nevezett szeszes italok története a fehér ürömhöz köthető, amelyet szokás szerint már az egyiptomiak és a görgök is gyógyításra használták. Mind a mai napig azt tartják, hogy az üröm a világ legkeserűbb növénye, amely a 18. században hódító útjára indult abszint legfontosabb alapanyaga. Maga az abszint név a görög abszintionnak felel meg, amely nem mást jelent, mint ihatatlant. A Szamos Likőrcsalád készítésének története szintén gyógyítási szándékkal indult ... Szamos Miklós 2002-ben észlelt II cukorbetegségét Dr Légrády Péter belgyógyász (2003) gyógyszeres kezelés nélkül meggyógyította. A gyógyító terápia az epe és májműködés normalizálására irányult étkezéssel és aktív táplálék kiegészítőkkel. A táplálék kiegészítőket azonban tabletta, granulátum, por, kapszula formájában szokták alkalmazni, amely nem lehet a természetes étkezés része, és így élvezeti érték sincs. Szamos Miklós szakítani akart ezzel az iránnyal és végig gondolva a lehetőségeket likőrt készített, amely tökéletes hordozója az aktív táplálkozás kiegészítőknek ( gyógynövények, fűszerek, stb) A likőrök fejlesztésének utolsó fázisa a kóstoltatás, amikor az éppen aktuális keveréket fűvel-fával itatják, szagoltatják, ízleltetik és sóvárgó tekintettel vizsgálják az arcokat, vajon ez lesz-e az igazi? Egyik kóstoltatás alkalmával történetesen egy hölgy kóstoló beleivott a gyógynövényes ..

Tuti menü