Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Marcipán linkgyűjtemény linkjeinek képes leírásai - keresés a linkek között
részletek »

Marcipán képes leírás

Képes leírás

Itt vagy: marcipan.tlap.hu » Képes leírás
Keresés
Találatok száma - 82 db
A legenda

A legenda

Lübeckben, az ősi hanza-kikötővárosban éppen dugig teli volt vendégekkel a több mint kétszáz éves Niederegger-cukrászda. Lehet itt vagy ezerféle marcipán figura és marcipános sütemény között válogatni. De üres asztal, szék egy se volt, amikor egy késő őszi kora délután benyitottam a tradicionális műintézetbe. Kedves, idősebb házaspár üldögélt az egyik asztalnál és magukhoz invitáltak, majd az elegáns, szikár, őszhajú úr (mintha csak Thomas Mann valamelyik regényéből lépett volna elő, lehet, hogy konzul volt!) az iránt érdeklődött, hogy érdekel-e a marcipán eredetének a története? De még mennyire - mondtam készségesen és az úr ugyanolyan szolgálatkészen már mesélte is a romantikus történetet.

A marcipán használata bevonáshoz

A marcipán használata bevonáshoz

Többféle marcipán kapható a kereskedelemben, ezért minőségétől függően használhatjuk bevonásra, töltésre, figurák formálására, stb. A sütőmarcipán sütésre alkalmas, krémek készítéséhez, töltelékekhez, amely keményebb, barnás színű massza. Ebben a mandula mennyisége megegyezik a cukorral. A bevonat, díszítés készítéséhez a lágyabb állagú, szép fehér marcipánt használják, amelyben a cukor háromszoros mennyiségű, ettől könnyebben nyújtható, alakítható. Éppen ezért, az egyszeres, kétszeres, háromszoros jelző a marcipánban a mandula és a cukor arányát jelzi. Minél alacsonyabb a szám, annál kevesebb benne a cukor.

A marcipán-legenda - Niederegger-cukrászda

A marcipán-legenda - Niederegger-cukrászda

Lübeckben, az ősi hanza-kikötővárosban éppen dugig teli volt vendégekkel a több mint kétszáz éves Niederegger-cukrászda. Lehet itt vagy ezerféle marcipán figura és marcipános sütemény között válogatni. De üres asztal, szék egy se volt, amikor egy késő őszi koradélután benyitottam a tradicionális műintézetbe. Kedves, idősebb házaspár üldögélt az egyik asztalnál és magukhoz invitáltak, majd az elegáns, szikár, őszhajú úr (mintha csak Thomas Mann valamelyik regényéből lépett volna elő, lehet, hogy konzul volt!) az iránt érdeklődött, hogy érdekel-e a marcipán eredetének a története? ... A legenda szerint az olaszoknak köszönhetjük a marcipánt, maga a szó állítólag Velence védőszentjének, Szent Márknak a nevéből származik. A mese úgy szól, hogy a gondolázó cukrászmesterek művészi módon készítették az édességet, aminek akkoriban vallási szerepe is volt: a templomban osztogatták, hogy megóvja fogyasztóit a rossztól. Az ördögűző desszertet az Aragóniai Beatrix kíséretében Magyarországra települő szakácsok honosították meg hazánkban. Mátyás, az igazságos esküvői asztalán - a regék szerint - egy marcipánból készült sakk-készlet is helyet kapott ...

A Ruszwurm története

A Ruszwurm története

A Ruszwurm cukrászda története pedig azzal folytatódott, hogy az 1960-as újbóli megnyitása után már a cukrászdához tartozó műhelyben ismét dolgoztak. A süteményekhez a nyersanyagot elszámolásra adta ki a vállalat. Jó szakemberek is voltak, akik a Vendéglátó Vállalat megbízásából jöttek ide, de a régi nívót nem érték el.

A sotoi marcipán pogácsa

A sotoi marcipán pogácsa

A Mazapan de Soto Segura nevű cég 1903 óta rendületlen sikerrel és minőségben készíti kézzel különleges minőségű, semmivel össze nem téveszthető ostyalapon ülő marcipán pogácsáit. Spanyolországban a marcipán fogyasztás fő idénye a karácsony, ilyenkor nincs olyan háztartás, ahol ne lenne az asztalon egy-két tál marcipán. A sotoi marcipán igazi békebeli íz, testes, omlós, szaftos, nem túl édes, sok-sok mandulával, mintha nagymamánk készítette volna kedvenc unokájának. Meg kell próbálni!

A velencei csoda

A velencei csoda

A hetvenes években még fruttiból gyúrták a háziasszonyok a szülinapi tortára szánt virágdíszek szirmait és leveleit. Szép volt, színes, kicsit rágós és szabálytalan, de mindannyian szerettük. Ma már egész más világot élünk. Az áruházak polcain tömegesen sorakoznak a torta- és süteménydíszítő elemek: cukrok, masszák, zselék, habok, fixálók, tortadarák és tucatnyi marcipántömb - különböző ízekben. A színes tömbök könnyen kezelhetőek, akárcsak a gyurma. Készíthetünk belőlük figurákat, betűket, egyszerű formákat, vagy lappá nyújtva egész tortákat vonhatunk be velük.

A Wikipédiából

A Wikipédiából

A marcipán cukrászipari alapanyag, általában egy rész pirított, hámozott édes mandulából és egy rész őrölt cukorból vízzel sziruposra főzött massza. Pár szem keserűmandula hozzáadásával pedig létrejön a marcipán sajátos íze. A marcipán massza lehet egyszeres, kétszeres, háromszoros, ahol ez a jelző a mandula és a cukor arányát jelenti. Az egyszeres marcipánban fele-fele a mandula és a cukor aránya. Minél nagyobb a szám, annál több benne a cukor. Ősét már az ókorban a perzsák is ismerték, ez az ősi marcipán azonban még mandulával és mézzel dúsított olívaolajból készült, pár csepp rózsaolajjal illatosítva. A keresztes háborúk hatására lovagokon és kereskedőkön keresztül eljutott Spanyolországba, Portugáliába, Velencébe, ahol eleinte csak az uralkodók asztalán volt található, mert az elkészítéséhez még nem volt elegendő cukor. Miután Kolumbusz Kristóf felfedezte Amerikát, az Újvilág terményei átkerültek Európába is, köztük a cukornád is. Ennek következtében az európai cukrászat fellendült, s vele a marcipángyártás is, amit eleinte még csak patikában lehetett kapni. A marcipán neve legnagyobb valószínűséggel a spanyolországi al-Andalus területén beszélt arab nyelvből származik a középkorból, amikor még a félsziget középső és déli részén több kultúra és népcsoport élt együtt. ..

Almás-marcipános kuglóf

Almás-marcipános kuglóf

A tojások fehérjét a cukorral felverjük, majd hozzáadjuk a sárgákat, az olajat és a vizet, elkeverjük. Ezután hozzáadjuk a liszttel elkevert sütőport, a vaníliás cukrot, a fahéjat, a szegfűszeget, a citromhéjat, végül az almát és az apróra vágott marcipánt. Kikent formába öntjük, és 180 fokos sütőben 35-40 percig sütjük. Porcukorral meghintve vagy cukormázzal megkenve tálaljuk.

Amit a marcipánról tudni érdemes

Amit a marcipánról tudni érdemes

Akár egy egyszerű piskótatortát is ünnepélyessé varázsolhatunk, ha valódi marcipánnal fedjük be. De vajon hogy is keletkezett ez a sokak által kedvelt édesség? 1402-ben Lübeckben nagy éhínség pusztított. A raktárházakban jelentős mennyiségű cukrot tároltak, amikor a kikötőbe befutott egy görög teherszállító vitorláshajó, mandulával megrakottan. Rövidesen kiderült, hogy a megrendelő kereskedőcég időközben tönkrement, és a szállítmánynak nincs gazdája. A város néhány nap múlva elárverezte a mandulát, amelyet egy szerény jövedelmű cukrász vásárolt meg. A mandulát megőrölte, összekeverte cukorral, némi rózsavízzel, hozzáadott még egy kis tojássárgáját. A masszából golyócskákat formált, és így kínálta eladásra. Ezzel indult útjára az azóta világhírűvé vált lübecki marcipán.

Hirdetés
Ancsika konyhája - Stollen

Ancsika konyhája - Stollen

Hagyományos német adventi, karácsonyi sütemény - kelt kalács - mindenféle földi jóval. Leghíresebb a drezdai stollen. Én is e szerint a recept szerint sütöttem, de tettem bele ma marcipánt is. Rengeteg féle változata létezik; töltik minden elképzelhető dologgal. Vágott gyümölcsökkel, mogyoróval, túróval, befőttekkel, mákkal, stb.

Aranyalma Cukrászda

Aranyalma Cukrászda

A Szamos Marcipán - Aranyalma cukrászda 2003 óta fogadja vendégeit. Minden ünnepre és alkalomra készítünk tortákat, süteményeket, rendezvényekre és esküvőkre kiszállítást is vállalunk. Exkluzív megrendeléseket is felveszünk, amelyeknek csak az Ön képzelete szab határokat! Továbbra is várjuk kedves vendégeinket és megrendelőinket!

Az egri Marcipán Múzeumban jártam

Az egri Marcipán Múzeumban jártam

Mivel nem találtam az egri Marcipán Múzeumról semmiféle arcra mosolyt varázsoló tudósítást jelen oldalon, arra gondoltam közlök néhány figyelem felkeltő fotót, illetve egy rövidke videó anyaggal hintek rá virtuális porcukrot azon kedves érdeklődőknek, akik -mint jómagam- Kopcsik Lajos cukrászművész hihetetlen szépségű alkotásait csillámló szemekkel vágyják megtekinteni újra és újra.

Az Oscar-díjast felfalják!

Az Oscar-díjast felfalják!

Magyarország 'legédesebb kiállítását' szinte habzsolják a látogatók! Kopcsik Lajos három évig dolgozott a marcipánból, cukortésztából készült úgynevezett egri barokk szobán, amelyen minden ehető, a padlótól egészen a csillárig.

Bonbonok

Bonbonok

Ma alapanyagokat gyártottam. A bonbonjaimhoz én legszívesebben egyszeres marcipánt használok, de boltban eddig még csak kétszeres, illetve háromszoros változattal (azaz a mandulamennyiség hányszorosa a hozzáadott cukor) találkoztam. Így hát mese nincs, neki kell állni marcipánt gyártani. Ezúttal nemcsak mandulamarcipánt csináltam, hanem kipróbáltam pisztáciával is, és nem bántam meg. És ha már úgyis nyersanyagkészítésre adtam a fejem, készült egy adag nugát is. A képen a legfelső szív a pisztáciamarcipán, a fehér a klasszikus mandulamarcipán, és a sötétbarna pedig a nugát.

Bori Marcipán

Bori Marcipán

A Bori Marcipán története 1996-ig nyúlik vissza. Viszonteladással foglalkoztak és nagykereskedésektől vásároltak, többek között az igen híres Szamos Marcipántól. A piac egyre nagyobb lett és 1998-ban elkezdtek saját gyártású marcipánfigurákkal kereskedni. A Bori Marcipán teljes termékportfólióját a marcipánfigura és virág termékcsalád jelentik. A magyar marcipánpiac változó szezonalitást mutat, mivel nyáron az esküvők miatt megnő a virágok iránti kereslet, de ez kiegyenlítődik, mert az aktuális figurák (Mikulás, karácsonyfa) fogyasztása jelentősen megnő télen.

Budai Gerbeaud

Budai Gerbeaud

Az első Auguszt cukrászda 1870-ben nyílt a mai Dózsa György téren, majd az alapító 1881-es halála után az özvegy vezette a családi vállalkozást, amelyet 1901-ben fia, Auguszt József vett át. Ő nyitotta meg 1907-ben a Krisztina téri főüzletet, ahol a selyemtapéták, velencei csillárok, vörös márvány lapú mahagóni bútorok között fogyaszthatta a közönség a finom teákat, süteményeket, drazsékat, pralinékat, csokoládékat, a télen is árusított fagylaltokat. A Hidegkúti úton nyitott, japánkerttel ellátott teraszos Auguszt Pavilon Budapest kedvelt uzsonnázó-vacsorázó helye volt a nyári szezonban a húszas-harmincas években.

Calisson d'Aix: ínyencség marcipánból

Calisson d'Aix: ínyencség marcipánból

A Calisson d'Aix egy ínyencség marcipánból készítve, pontosabban apróra tört mandulát kevernek apróra vágott gyümölcsbefőttel (dinnye, kajszi, őszibarack), rizsostyára terítik, és cukros tojáshabbal lefedik, majd kockára vágják. 1454 óta változatlan recept.

Tuti menü