Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Marcipános receptek, édességek gyűjteménye képes leírás - Marcipán.tlap.hu
részletek »

Marcipános receptek, édességek gyűjteménye - Marcipán.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: marcipan.tlap.hu » Marcipános receptek, édességek gyűjteménye
Keresés
Találatok száma - 31 db
A marcipán használata bevonáshoz

A marcipán használata bevonáshoz

Többféle marcipán kapható a kereskedelemben, ezért minőségétől függően használhatjuk bevonásra, töltésre, figurák formálására, stb. A sütőmarcipán sütésre alkalmas, krémek készítéséhez, töltelékekhez, amely keményebb, barnás színű massza. Ebben a mandula mennyisége megegyezik a cukorral. A bevonat, díszítés készítéséhez a lágyabb állagú, szép fehér marcipánt használják, amelyben a cukor háromszoros mennyiségű, ettől könnyebben nyújtható, alakítható. Éppen ezért, az egyszeres, kétszeres, háromszoros jelző a marcipánban a mandula és a cukor arányát jelzi. Minél alacsonyabb a szám, annál kevesebb benne a cukor.

A sotoi marcipán pogácsa

A sotoi marcipán pogácsa

A Mazapan de Soto Segura nevű cég 1903 óta rendületlen sikerrel és minőségben készíti kézzel különleges minőségű, semmivel össze nem téveszthető ostyalapon ülő marcipán pogácsáit. Spanyolországban a marcipán fogyasztás fő idénye a karácsony, ilyenkor nincs olyan háztartás, ahol ne lenne az asztalon egy-két tál marcipán. A sotoi marcipán igazi békebeli íz, testes, omlós, szaftos, nem túl édes, sok-sok mandulával, mintha nagymamánk készítette volna kedvenc unokájának. Meg kell próbálni!

Almás-marcipános kuglóf

Almás-marcipános kuglóf

A tojások fehérjét a cukorral felverjük, majd hozzáadjuk a sárgákat, az olajat és a vizet, elkeverjük. Ezután hozzáadjuk a liszttel elkevert sütőport, a vaníliás cukrot, a fahéjat, a szegfűszeget, a citromhéjat, végül az almát és az apróra vágott marcipánt. Kikent formába öntjük, és 180 fokos sütőben 35-40 percig sütjük. Porcukorral meghintve vagy cukormázzal megkenve tálaljuk.

Ancsika konyhája - Stollen

Ancsika konyhája - Stollen

Hagyományos német adventi, karácsonyi sütemény - kelt kalács - mindenféle földi jóval. Leghíresebb a drezdai stollen. Én is e szerint a recept szerint sütöttem, de tettem bele ma marcipánt is. Rengeteg féle változata létezik; töltik minden elképzelhető dologgal. Vágott gyümölcsökkel, mogyoróval, túróval, befőttekkel, mákkal, stb.

Calisson d'Aix: ínyencség marcipánból

Calisson d'Aix: ínyencség marcipánból

A Calisson d'Aix egy ínyencség marcipánból készítve, pontosabban apróra tört mandulát kevernek apróra vágott gyümölcsbefőttel (dinnye, kajszi, őszibarack), rizsostyára terítik, és cukros tojáshabbal lefedik, majd kockára vágják. 1454 óta változatlan recept.

Citromos keksz másképp

Citromos keksz másképp

Habverővel keverjük ki a margarint a porcukorral, a tojással, a lime-lével, a citromhéjakkal. Utána dolgozzuk bele a kétféle lisztet és a reszelt marcipánt. Formáljunk rudat belőle, tegyük hűtőbe, majd karikázzuk fel. Sütőpapíron 10-15 perc alatt kisüthetjük, sőt, ha akarjuk, a porcukorból, a zöldcitromhéjból és -léből, a vízből készült mázzal még be is vonhatjuk sütés előtt.

Csemegeszelet

Csemegeszelet

A sütemény három részből áll: vajas lapból, marcipánból és párizsi krémből. Hozzávalók: 14 dkg vaj, 7 dkg porcukor, 2 dkg vaníliás cukor, 4 tojássárgája, 5 tojásfehérje, 7 dkg kristálycukor, 11 dkg liszt, 3 dkg kakaó. Elkészítése: A vajat, a porcukrot és a vaníliás cukrot habosra keverjük, majd adagolva folyamatosan hozzáadjuk a 4 tojássárgáját. Közben a fehérjét és a kristálycukrot kemény habbá verjük. A lisztet és a belekevert kakaót hozzáöntjük az előbb elkészített masszához. Amikor kész a massza, tepsiben sütőpapírra tesszük, és a masszát egyenletesen kikenjük. 15 percig sütjük. Kihűlés után kettévágjuk, és az így kapott két lap közé tesszük majd a párizsi krémet és a marcipánt.

Csokoládés marcipán szívek

Csokoládés marcipán szívek

Saját készítésű praliné. Ne higgyük, hogy ez kivitelezhetetlen, vagy túl nagy felhajtás. A csokoládés marcipán szív a pralinék táborában a viszonylag könnyen elkészíthetők közé tartozik. Minden vendéget, családtagot le fog venni a lábáról a tény, hogy a bonbont mi készítettük. Éppen ezért ne vegye el lelkesedésünket, ha nem lesz a praliné elsőre tökéletes formájú. Gyakorlat teszi a mestert. Továbbá a tény, hogy saját kezű munkánk van benne, kárpótol a kezdeti bizonytalanságokért.

Diós golyók

Diós golyók

20 dkg marcipánmassza, 2 dkg porcukor, 2 dkg tejcsoki, 1 evőkanál rum, csoki bevonómassza, darált dió a hempergetéshez. Tésztává gyúrom a marcipánmasszát, a porcukorral, a tejcsokival és a rummal. A masszából kis golyókat formálok. Fogpiszkálóra húzva a csokibevonóba mártom, majd a darált dióba hempergetem.

Hirdetés
Diós praliné Recept

Diós praliné Recept

A marcipánt, az átszitált porcukrot és a darált diót összekeverjük, hozzáadjuk a konyakot, és homogén masszává gyúrjuk össze. 2 cm átmérőjű hengert formálunk belőle, amiből 2 cm vastag korongokat vágunk. A korongokat téglalap vagy ovális formára alakítjuk, majd villára szúrva egyenként a megolvasztott csokoládéba mártjuk. A felesleget lecsepegtetve sütőpapírra tesszük, majd 1 perc elteltével mindegyikbe belenyomunk egy fél diót.

Elkészítés

Elkészítés

1 kg cukrot 2,5 dl tejjel felforralunk, belefőzzük 10 dkg darált mandula és 30 dkg rétesliszt keverékét. Pár percig forraljuk, majd levesszük a tűzről. Belekeverünk 20 dkg vajat és kb. 0.5 mandula aromát. (Célszerű előbb legfeljebb 1.3 aromát belekeverni, majd még ízlés szerint adagolni hozzá.) Egy tálcát kibélelünk alufóliával, margarinnal vagy vajjal vékonyan bekenjük. Kiöntjük rá a masszát, elegyengetjük. Miután kihűlt és megszilárdult, deszkára kiborítjuk, lehúzzuk róla a fóliát, fel lehet vágni. A darabokból kis golyókat is lehet formálni, és porcukros kakaóban meghempergetni.

Gyümölcsszelet

Gyümölcsszelet

Tavaly karácsonykor került nálunk az ünnepi asztalra ez a karácsonyi gyümölcsszelet, amelynek receptjét Latsiánál láttam. Az idén egy picit módosítottam az arányokon és új hozzátevővel gazdagítottam a már egyébként is dús gyümölcsszeletet. Talán elsőre töménynek tűnik a hozzávalók olvasása után, de miután megkóstoljuk nem tudunk betelni vele. Tavaly sokan megkóstolták nálunk ezt a sütit és mindenki le volt nyűgözve tőle, ezért merem bátran ajánlani. Előre elkészíthető (karácsony előtt), fóliába csomagolva és hűtőszekrénybe tárolva két hétig is eláll.

Hamis kocka

Hamis kocka

Kókuszgolyó, keksztekercs, rumos keksz szalámi, minden ami kekszből készül - nagy kedvenc. Ez a kekszkocka is ebbe a családba tartozik. A kekszet, vajat, cukrot és tejet összegyúrjuk. A masszát kétfelé választjuk. Az egyik felébe belegyúrjuk a kakaót és a rumaromát, ha szükséges kevés tejet is adhatunk még hozzá. A másik feléhez a mandulaaromát adjuk. Mindkét tésztát kinyújtjuk, majd egymásra helyezzük őket. A tetejét bevonjuk csokival.

Kalács

Kalács

A mazsolát kiválogatjuk, rumba áztatjuk, és állni hagyjuk. A lisztben elvegyítjük a sütőport, a vaníliaízű porcukrot és a fűszereket, majd az összetört túróhoz szitáljuk. Hozzákeverjük a narancshéjat, a tojásokat és a margarint és egy belisztezett munkalapon jól átgyúrjuk. Belegyúrjuk a citromhéjat, a mazsolát és a mandulát, majd téglalap alakúra nyújtjuk. A marcipánt úgy helyezzük a tésztára, hogy a hosszabbik oldalán valamennyi tészta szabadon maradjon. A hosszabb oldal felől nem túl lazán feltekerjük. Kalácsot formálunk belőle, majd sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük.

Marcipán massza készítése

Marcipán massza készítése

A Marcipán használata bevonáshoz című bejegyzésemben megígértem, hogy kitérek a marcipán házi készítésére is. Természetesen senki se várjon tökéletes eredményt, otthoni körülmények között lehetetlen elérni az ipari módon előállított minőséget, ettől függetlenül próbálkozni még szabad. Ehhez több leírás is létezik, néhányat most bemutatok a gyűjtögetésekből, és kinek ízlése szerint, lehet belőlük válogatni.

Marcipán semifreddo sárgabarackkal és málnával

Marcipán semifreddo sárgabarackkal és málnával

Ez a finomság még Karácsonyra készült. Nagyon könnyű, habos, elkészíteni se különösebben macerás. A rengeteg sütemény közepette nem is tűnt fel milyen fincsi, de pár nappal utána... Az eredeti recept az Essen und Trinken 2006. 4. számában olvasható, néhány részén változtattam. Sárgabarack befőtt helyett narancsos gyümölcsteába áztatott aszalt sárgabarackot, no meg egy kevés mirelit málnát használtam. A cukor mennyiségét lecsökkentettem, de az eleve édes marcipánnak köszönhetően számomra még így is elég édes lett.

Marcipános szaloncukor

Marcipános szaloncukor

A marcipános szaloncukrok valójában nem feltétlenül tartalmaznak marcipánt. Az ilyen termékek lehetnek marcipánízűek, marcipánosok, de tartalmazhatnak percipánt is - derült ki a Teszt plussz közszolgálati magazin decemberi számából.

Tuti menü