Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Minden ami a marcipánnal kapcsolatos képes leírás - Marcipán.tlap.hu
részletek »

Minden ami a marcipánnal kapcsolatos - Marcipán.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: marcipan.tlap.hu » Minden ami a marcipánnal kapcsolatos
Keresés
Találatok száma - 9 db
Amit a marcipánról tudni érdemes

Amit a marcipánról tudni érdemes

Akár egy egyszerű piskótatortát is ünnepélyessé varázsolhatunk, ha valódi marcipánnal fedjük be. De vajon hogy is keletkezett ez a sokak által kedvelt édesség? 1402-ben Lübeckben nagy éhínség pusztított. A raktárházakban jelentős mennyiségű cukrot tároltak, amikor a kikötőbe befutott egy görög teherszállító vitorláshajó, mandulával megrakottan. Rövidesen kiderült, hogy a megrendelő kereskedőcég időközben tönkrement, és a szállítmánynak nincs gazdája. A város néhány nap múlva elárverezte a mandulát, amelyet egy szerény jövedelmű cukrász vásárolt meg. A mandulát megőrölte, összekeverte cukorral, némi rózsavízzel, hozzáadott még egy kis tojássárgáját. A masszából golyócskákat formált, és így kínálta eladásra. Ezzel indult útjára az azóta világhírűvé vált lübecki marcipán.

Az Oscar-díjast felfalják!

Az Oscar-díjast felfalják!

Magyarország 'legédesebb kiállítását' szinte habzsolják a látogatók! Kopcsik Lajos három évig dolgozott a marcipánból, cukortésztából készült úgynevezett egri barokk szobán, amelyen minden ehető, a padlótól egészen a csillárig.

Csoki és marcipán

Csoki és marcipán

Legjobban az olyan megrendeléseket szeretem, ha megvan adva egy alap, de a fantáziámra van bízva, hogyan készítsem el. A díszmunkákat nagyon kedvelem. Amit ott látsz, az például egy marcipánnal burkolt torta, fölötte is hasonló van, csak az rózsás díszítésű. A marcipánosokat azért szoktuk csokitortából készíteni, mert az ízhatás így a legmegfelelőbb. Citromtorta marcipánnal, vagyis cukros mandulával... Hát, nem is tudom. A csokikrémhez, mandulakrémhez sokkal inkább megy. Formatortákat - a mackótól elkezdve a százegy kiskutyáig- ugyancsak szeretek készíteni, bár ezek nehezebbek. Erős fizikumúaknak ajánlanám ezt a szakmát, mert mindenki azt gondolja, ez egy szép szakma, ami igaz, de nem könnyű. Nem könnyű, mert azért 50 kilókat kell emelgetni, mosogatni kell, tehát a piszkos munka is velejár. S bár forgórendszerben dolgozunk, hétvégenként gyakran kell dolgoznom. Csak szívvel-lélekkel lehet csinálni. Ettől függetlenül, ha újra lehetne választani, most is emellett döntenék....

Dr. Oetker

Dr. Oetker

A lübecki eredetű Dr. Oetker Marcipánnal különlegesen finom és változatos dekorációk készíthetők. A süthető marcipánmassza felhasználható torták, bonbonok díszítésére, fogyasztható önmagában, vagy akár sütemények töltésére, ízesítésére is kiváló. Torták bevonásához gyúrjuk át a masszát, fedjük le fóliával, így nyújtsuk kb. 5 mm vastagságú lappá! Egy tasak Dr. Oetker Marcipán kb. 18 cm átmérőjű torta bevonására elegendő. Ételszínezék hozzáadásával színes marcipánfigurákat is alakíthatunk a masszából, az izgalmas variációs lehetőségeknek csak fantáziánk szabhat határt.

Hamis marcipán készítése

Hamis marcipán készítése

Ami megszólalásig olyan mint az igazi, és sokkal olcsóbb!Keresgéltem, hogy hogyan tudnék házilag készíteni marcipánt, itt rá is találtam. Svéd puncsrolád- nak is ez lett a takarója. Nekem, nekünk nagyon ízlik, próbáljátok ki megéri, no és jóval költséghatékonyabb. Hozzávalók: 1 dl tej, 35 dkg cukor, 20 dkg rétesliszt, 12,5 dkg vaj, színtelen mandulaaroma, 1-2 ek ízlés szerint, ( én most zöldet használtam) Elkészítése: Tejben keverjük el a cukrot és forraljuk föl, alacsony hőmérsékleten gyöngyöztessük pár percig míg a cukor elolvad. Ha porcukrot használunk, mint most én, akkor csak langyosítjuk és már apránként keverhetjük is bele az átszitált lisztet. Alaposan keverjük el, hogy ne legyen csomós, pár percig főzzük, mikor már érezzük, hogy krémszerű az állaga levesszük a tűzről hozzáadjuk a vajat és az aromát. Mikor kihűlt, étkezési keményítőt hintünk a munkapultra és átgyúrjuk, lehet porcukros felületen is. Majd folpackba csomagoljuk és a hűtőbe tesszük.

Hamis marcipán, vastag bevonat

Hamis marcipán, vastag bevonat

Drága Homár-olvasók, örömteli ollócsattogtatással jelentem be, hogy gazdagodott a Homár kínálata: ha minden jól megy, ezentúl rendszeresen küldenek nekünk anyagokat egy friss hazai fogyasztóvédelmi magazin, a Teszt plussz újságírói. A marcipános szaloncukrok esetében, a laboratóriumi érzékszervi bírálati eredmények alapján 2 termék kiváló, 4 jó és 4 közepes 'osztályzatot' kapott. A Szamos Marcipán Kft., és a Kraft Foods Hungária Kft. marcipános szaloncukrai (utóbbi a Milka) kiváló minősítést értek el, míg a leggyengébben a Choco-Bonita Bella családi szaloncukra szerepelt.

Lexikoni meghatározása

Lexikoni meghatározása

Marcipán (lat. Marci panis a. m. Márkus kenyere), finom cukorsütemény, mely édes és keserű mandolából meg cukorból és rózsavizból, mit hozzá kevernek, készül; vagy frissen kerül a kereskedésbe (lübecki, hamburgi M.), vagy lassu tűzön sütve, amikor is cukorszörppel leöntik és kandirozott gyümölcsökkel körülrakják.

Marcipán vagy virág?

Marcipán vagy virág?

Már írtam pár bejegyzésben azokról a süteményekről, amelyeket élővirággal díszítenek, de nem tudok velük betelni - csak képletesen sajnos. Ez a megoldás azért is tetszik nekem annyira, mert a virágokkal a dekorációs tematikát könnyedén át lehet ültetni a tortákra is, ezzel még inkább egységes megjelenést adva az esküvőnek. Marcipán vagy virág tetszene neked jobban az esküvődön?

Marcipántörténelem - Mindent a marcipánról

Marcipántörténelem - Mindent a marcipánról

A marcipán középkori eredetű édesség. Számos recept kezdődött így: Végy mandulát, tedd a mozsárba, add hozzá a nádmézet és törd tésztává, közben locsolgasd rózsavízzel. Perzsiából került Európába a 13. században. Készítésének titkát valószínűleg velencei keresztes lovagok fürkészték ki. Velencében készítették először, neve a város védőszentjére, Szent Márkra utal. A marcipán latin neve panis martii, jelentése: Márkus kenyere. Egyes kutatók a marcipán nevét a mawthaban (mautaban), az ülő úr kifejezésre vezetik vissza. Így nevezték az arabok azt a bizánci pénzérmét, mely a trónon ülő Krisztust ábrázolta. Tizedrésze volt egy értékesebb pénznek. Bizonyos áruk után járó 10 százalék adót szintén mautabannak hívták. Ilyen tizedszámba mentek azok a dobozok és fonott kosarak is, amelyekben a mandulából, cukorból és olajból készült édességeket szállították. Dél-Franciaországban massapan-nak nevezik azokat a kis dobozokat, amelyekben édességeket, süteményeket, ékszereket csomagolnak.

Tuti menü